Mat

SUNNE OPPSKRIFTER

Salater

Asiatisk Salat

an468-asiatisk-salat-0506.jpg

Tidsforbruk: under 20 min
Vanskelighetsgrad: lett
Porsjoner: 2
Ingredienser:
1 ½ stk. vårløk
½ pk. aspargesbønner eller harricotbønner
ca. 3 ½ stk. reddik
¼ pk. ruccula
1 ½ ss søt chilisaus
Saften av ½ stk. lime
Fremgangsmåte:
1. Vask og skjær vårløk og reddik i skiver. Vask salaten
2. Bland søtchilisaus og lime. Ha vårløk, reddiker og salat i en bolle. Hell over dressingen og bland det godt.

Agurksalat
Ingredienser:
½ stk. slangeagurk
½ ts salt
1 ss eddik
1 ss vann
½ ss sukker
ca. 1 ss klippet kruspersille
Fremgangsmåte:
Skjær agurken i skiver eller på langs med en ostehøvel. Ønsker du en sprø salat bør skivene være tykkere. Dryss på salt og la agurkskivene «trekke» til de ha saftet seg. Bland eddik, sukker og vann. Hell dette over agurken og smak til. Dryss over finhakket kruspersille.

Middag

Kyllingwok
Tidsforbruk: under 20 min
Vanskelighetsgrad: lett
Posjoner: 2
Ingredienser:
2 stk. kyllingfilet i strimler
2 båt finhakket hvitløk
1 ts finhakket frisk ingefær
½ stk. finhakket rød chili
1 pose ferdig woksaus
1 bunt vårløk
½ stk. rød paprika
1 stk. gulrot
1 pk. nudler
½ ts pepper
ca. 2 ss olje til steking
Fremgangsmåte:
Bland kyllingstrimler, hvitløk, ingefær og chili med halve posen med woksaus. Mariner i ca. 1/2 time. Skjær vårløk i ringer og paprika og gulrot i biter. Kok nudlene etter anvisningen på pakken.
Fres kjøttet raskt (2-3 minutter) i olje på sterk varme i en panne. Ta ut kjøttet og fres grønnsakene. Bland de stekte kyllingstrimlene og nudlene forsiktig i til slutt. Tilsett resten av woksausen og smak til med pepper og evt. salt.

Grillet indrefilet av kalkun med eksotisk saus
Tidsforbruk: 20-40 min
Vanskelighetsgrad: Middels
Posjoner: 2
Ingredienser:
2 stk. kalkun indrefilet
Pensling:
1 ss olje
1 ss soyasaus
1 ss flytende honning
1 ts dijonsennep
Eksotisk saus:
1 stk. mango
2 stk. pasjonsfrukt
2 ss konjakk eller appelsinjuice
2 dl hønsebuljong (utblandet)
1 dl kremfløte
ca. 5 dråpe tabasco (smak til)
en liten klype sukker
salt og pepper

Fremgangsmåte:
Pensle filetene med blandingen og la dem ligge litt å marinere før du steker dem.
Stek filetene i middels varme noen minutter på hver side og la dem hvile i pannen like lenge. Pensle filetene under og etter steking. Krydre med salt og pepper.
Skrell og del mangoen i småbiter. Del pasjonsfrukten og skrap ut fruktkjøttet. Ha det i en kjele sammen med konjakk/appelsinjus. La det syde i noen minutter. Ha i buljong, kremfløte og tabasco og la det syde noen minutter til. Kjør sausen glatt i en hurtigmikser/stavmikser. Sil sausen og smak til med litt sukker, eventuelt mer tabasco, salt og kvernet pepper.
Server filetene med presset potet, saus og lettkokte grønnsaker.

Alt i en form
Tidsforbruk: 20-40 min
Posjoner: 2
Ingredienser:
Ca. 250 g renskåret svinekjøtt i strimler
½ ts grillkrydder
3 dl hurtigris
2 g hønsebuljong (utblandet)
½ ts gurkemeie
1 stk. vårløk
½ båt hvitløk
½ stk. rød paprika
1 dl frosne erter
Fremgangsmåte:
1. Ha ris i en ildfast form. Rør gurkemeie i buljongen og slå dette over.
2. Skjær vårløk i ringer, paprika i biter, hakk hvitløken, og bland dette inn i risen sammen med ertene.
3. Legg kjøttet på toppen og dryss over krydder. Stek på 200 ° C i ca 20 minutter. Sett på grill eller overvarme og stek videre i 3-5 minutter for å få en gyllen brunfarge på kjøttet.
Server med brød.

Dessert

Fruktpinner
Tidsforbruk: under 20 min
Vanskelighetsgrad: lett
Ingredienser:
½ stk. frisk ananas i terninger
3 stk. kiwi i terninger
50 g blåbær
Fremgangsmåte:
Du må også ha coctailpinner eller tannpirkere.
Skjær skallet av den halve friske ananasen og skjær ut stilken. Skjær fruktkjøttet i store terninger. Skjær skallet av kiwien og del de i ca. 12 biter.
Lag en kompakt ball av aluminiumsfolie eller sølvpapir. Tre fruktbiter på pinnene og topp gjerne med et blåbær. Fest pinnene i «ballen».
Det er mange frukter som er egnet til slike fruktkanapéer eller fruktpinner: mango, papaya, melon eller jordbær for å nevne noen.
 
Barnas sunne yoghurtis
Tidsforbruk: under 20 min
Vanskelighetsgrad: lett
Ingredienser:
1 beger fruktyoghurt
Fremgangsmåte:
Stikk en plastskje eller trepinne gjennom lokket på yoghurtbegrene og sett begrene i fryseboksen. Når de er helt stive, tas den fryste yoghurtisen ut av begrene.


Smoothies

Skogsmoothie
Tidsforbruk: under 20min
Vanskelighetsgrad: lett
Posjon: 1
Ingredienser:
2 dl vaniljeyoghurt
2 dl , blåbær, rips (frosne skogsbær) bjørnebær
1 dl druejuice
2 ts malt kanel
Fremgangsmåte:
Bland alle ingrediensene i en foodprocessor eller blender og kjør til en jevn fyldig masse.
Server straks i ett høyt eller to små glass.

Lille trille
Tidsforbruk: under 20 min
Vanskelighetsgrad: lett
Posjoner: 1
Ingredienser:
2 dl fruktyoghurt med skogsbær
2 dl frosne blåbær
1 dl biola syrnet melk med blåbær
Fremgangsmåte:
Bland alle ingrediensene i en foodprocessor eller blender og kjør til en jevn fyldig masse.
Server straks i ett høyt eller to små glass.

 
Banan smoothie
Tidsforbruk: under 20min
Vanskelighetsgrad: lett
Posjoner: 1
Ingredienser:
1 ¼ dl cultura med jordbær eller sitron
½ stk. frossen banan i skiver
Fremgangsmåte:
Mos cultura og frosne bananskiver i en foodprocessor og hell i glass.  Server umiddelbart.

Legg igjen en kommentar

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed