Helse

For at et menneske skal trives og ha det bra i livet, er det avhengig av å ha god helse. Det er det mulig å oppnå gjennom fysisk aktivitet, gjennom sosialt samvære og ved å leve på en måte som gjør at en er i psykisk balanse. Disse tre faktorene griper inn i hverandre og legger grunnlag for livsstilen.

På denne siden vil du kunne få enkle tips om hvordan du skal balansere den fysiske helsen din. Hvis du skroller lenger ned vil du finne fakta om styrketrening og sykdommer.

TRENING

Armmusklene
Du trenger ingen lang oppvarming forå utføre denne sierien, men ta et sett på 15 repetisjoner uten vekter før øvelsen.

Start med vekter på 2-3 kilo og øk etter hver. I begynneslen kan du gjerne ha så lette vekter at du klarer 20-3 repetisjoner, men etter hvert lønner det seg å øke til såpass tunge vekter at du klarer 8-12 repitisjoner før du må gi deg. Da har du en belastning som vil gi meget gode resultater i form av økt styrke og fastere former!

Når du jobber:
Det er viktig å holde deg rak hele tiden. Hold brystkassen åpen og bred og hold rompeballene faste og spenn mens du jobber.

Hold pusten i gang hele veien og strekk kroppen slik at det føles som om du vokser i høyden samtidig som du utfører øvelsene.


ovelse2.jpg
ovelse1.jpg
Trykk på bildene for å få de større!

Mage

Musklene i magen er viktige. De skal hjelpe til å holde ryggraden på plass og styrer blant annet balansen vår. Noe av det viktigste du kan gjøre for å få en fastere mage med sterke muskler er å være obs på at du «holder» litt på dem i hverdagen.

Ikke slipp magen ut, men ikke dra den inn heller. Finn en slags mellomting.
Ved å rette deg opp i holdningen vil du også bruke mellomgulvet mer aktivt!
ovels1.jpgovels2.jpgovels3.jpg
Trykk på bildene for å få de større

Rumpe & Lår
Synes du rumpa er blitt litt sigen er det bare å fyre i vei med disse øvelsene. Når musklene er sterke blir det også spenst i fasongen!
Bruk øvelsene i serien til å sette sammen dine egne «multiprogram» eller kjør egne dager for hver enkelt kroppsdel i kombinasjon med kondistrim som gange, aerobic, spinning osv..

ovels11.jpgovels21.jpgovels31.jpg
Trykk på bildene for å få de større

Legger
Mange sitter mesteparten av dagen. Først på skole eller jobb og på fritiden. Det gjør ikke underverker for musklene i leggene. For å få spenstige, formfulle legger må det bevegelse til!

ovelse2legger.jpgovelselegger1.jpg
Trykk på bildene for å få de større

Kondis
– Gå i hverdagen!
– Gå i ulendt terreng på fritiden!
– Tren aerobic, løping, stavgang og alt annet der du må skyve fra med foten.

Disse faktorene er viktige ved styrketrening:
– kontinuitet i trening gir best resultat. Seks uker med god styrketrening vil gi fremgang.
– Progresjon i trening er viktig for at musklene skal bli bedre trent. Styrketrening bør være lagt opp slik at belastningen øker litt for hver uke. På den måten vil muskulaturen bli mer mottakelig for trening.
– Variasjon i trening gjør kroppen i stand til å trene mer. Vi bør ikke drive ensidig trening av de samme musklene hele tiden.

Utholdenhetstrening
Kroppen arbeider for å være uthvilt og ha overskudd.
 Så snart treningen fører til en belastning som er større enn kroppen er vant med, vil kroppen begynne en tilpasning til et høyere aktivitetsnivå. Når kroppen er uthvilt og tilpasset den aktiviteten som den utsettes for, har den alltid et lite overskudd. Dette overskuddet tillater et litt høyere aktivitetsnivå.
Disse faktorene er viktig ved utholdenhetstrening:
– Uholdenhetstrening må trenes minimum 1 gang i uken for å vedlikeholde formen.
– Når du er komfortabel med et nivå så øk intensiteten.

Aerob og anaerob trening
Utholdenhetstrening kalles for aerob trening. Det innebærer at treningen utføres slik at kroppen klarer å opprettholde arbeidet over lengre tid uten at det bygger seg opp melkesyre og man stivner. Dersom man trener så hardt at musklene stivner, pulsen nærmer seg maks, og en er nødt til å stanse eller roe ned tempoet for å få tilbake pulsen, trener man på en anaerob måte.

Aerob energifrigjøring – Trening med tilstrekkelig tilførsel av oksygen
Anaerob energifrigjøring – Trening med utilstrekkelig tilførsel av oksygen.

Når vi trener kondisjon trener vi hele organismen, muskulaturen bedrer sin utholdenhet, hjertet og lungemuskulaturen blir sterkere og mer utholdende, oksygenopptaket forbedres.
Eksempel på utholdenhetstrening:

maraton.jpghekk.jpg
Maraton=Aerob, Hekk=Anaerob

Tålmodighet er viktig i styrketrening. Det finnes ingen snarveier for å øke muskelstyrken. Det er bare hardt arbeid over tid som gir resultater.

Legg igjen en kommentar

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed